Συγγραφείς

ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ ΛΙΤΑ

Γεννήθηκε στην Ξάνθη, από γονείς Μικρασιάτες. Ο πατέρας της ήταν από τη Σαμψούντα, η μητέρα της από την Πάφρα. Από παιδί είχε ταλέντο στη ζωγραφική και σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών βραβεύτηκε με το «Βραβείο Παπαδιαμάντη» για την εικονογράφησή της στο διήγημά του «Η σταχομαζώχτρα».
Για αρκετά χρόνια ζωγράφιζε ερασιτεχνικά ως αυτοδίδακτη. Το 1998 σταματά τη συμβατική ζωγραφική και κάνει στροφή στη συμβολική ζωγραφική, όπου η φιλοσοφία και η πνευματικότητα θα επηρεάσουν άμεσα τις θεματογραφίες που επιλέγει: Ηθικές μεταρσιώσεις• Οι καβαλάρηδες του φωτός• Ορφέας, Διόνυσος, Χριστός• Οι Άγγελοι της Αποκάλυψης• Το άγγιγμα• Μήτηρ Γαία.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ρωσία, Τουρκία). Το 1991 γνωρίζει στην Ιταλία τον σπουδαίο γλύπτη Angelo Rinaldi. Δίπλα του παρακολουθεί την κοσμοθεωρία για την ανατομία του ανθρωπίνου σώματος του Leonardo da Vinci. Το 1993 περνάει ως κατ’ εξαίρεση ταλέντο στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και μαθητεύει δίπλα στον δάσκαλο Νίκο Κενσαλή. Παράλληλα, γίνεται μέλος του Ελληνικού Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και αναγνωρίζεται ως επαγγελματίας καλλιτέχνης από την UNESCO. Το 2004, μαζί με άλλους Έλληνες καλλιτέχνες, ιδρύουν τον Σύλλογο Διαφύλαξης και Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων Καλλιτεχνών, ο οποίος εντάσσεται στον οργανισμό της UNESCO για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας κληρονομιάς. Έχει ιδρύσει το παιδικό μουσείο «Οικουμένη» και την Ακαδημία Παιδικής Τέχνης στην Ξάνθη. Επιπλέον, θεσμοθέτησε την Παγκόσμια Παιδική Biennale, στην οποία συμμετέχουν 156 χώρες. Το 2010, ίδρυσε το πρώτο παιδικό μουσείο στη Λατινική Αμερική, στη Λίμα του Περού. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε ακαδημίες και πανεπιστήμια πάνω στην παιδική τέχνη. Μέλος του κέντρου «Ψυχολογία και Τέχνη». Διδάσκει ως καλλιτέχνης εκπαιδευτικός και διοργανώνει προγράμματα art therapy. Ζει στην Ξάνθη.